Zonnepanelen en energieregistratie - - De beste en leukste informatie rondom mijn interessegebieden

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zonnepanelen en energieregistratie

Zonnepanelen plaatsen en terugverdienen.

Terugverdienen
In 2011 heb ik besloten zonnepanelen te gaan plaatsen. Hoewel het een flinke investering is, kon dit destijds gefinancierd worden met een "groene" lening van de gemeente. Hierdoor betaal ik een lage rente. De afbetaling van de lening is vrijwel geliojk aan besparing op de energierekening. Hierdoor kost het eigenlijk geen geld. Zodra de lening is afbetaald (ongeveer 10 jaar) worden daarmee mijn energielasten verlaagd. 

Plaatsing op de zon.
Ik heb 6 panelen op Zuid-oost, en 12 Panelen op zuid west. Deze hebben ieder een eigen omvormer. De 12 panelen zouden (theoretisch) 2x zoveel moeten opleveren als de 6 panelen. Door de weersomstandigheden door de dag heen, gaat dit niet altijd op. Daarbij blijkt dat ieder van de opstellingen soms de voodeligere positie in neemt. Op de lange termijn lijkt hierdoor toch het voordeel voor de 12 panelen op Zuid West uit te vallen. Misschien omdat deze de avondzon meepakt, die vaak wat langer doorgaat. Maar het kan ook komen doordat deze panelen hoger liggen. Hier is de grafiek te zien

Registratie 
De omvormers zijn aangesloten op een Sunnyboy waardoor de gegevens mooi in allerlei grafieken te presenteren zijn. Daarbij kan je de standaardgrafieken gebruiken, maar je kan ook heel makkelijk zelf nieuwe grafieken samenstellen. En je kiest zelf wat publiek beschikbaar wordt.
Ook is het mogelijk om deze gegevens geautomatiseerd aan andere sites beschikbaar te stellen.Mijn gegevens worden bijvoorbeeld automatishc opgehaald door Zonnestroomopbrengst.eu , waardoor deze automatisch verschijnen in mijn site gegevens. 
Op Zonnestroomopbrengst.eu kan je je eigen opbrengst vergelijken met je buurt of de gemiddelde opbrengst in je provincie of Nederland. Zelfs zijn hier cijfers te vinden van de opbrengsten in andere landen. Je zou bijna wat zonnepanelen bijplaatsen in spanje vanwege de dubbele opbrengstcijfers.

Energiemeter 
Ik begon met een terugdraaiende meter, die per jaar nog maar 100 kwh toenam. In een discussie met de energieleverancier bleek dat deze verwachtte dat ik de  zonnepalen zou registreren op energieleveren.nl. Voordeel hiervan is dat je gratis een digitale meter krijgt. Dit leek heel handig, omdat ik het dan zelf niet steeds hoef op te nemen. Maar het wordt hierdoor voor de energiemaatschappijen ook veel makkelijker om in te zien wanneer er zonne energie wordt teruggeleverd, en wanneer er extra verbruikt wordt. Zomers/overdag lever je terug. en snachts en 's winters neem je af. Doordat de nieuwe meter automatisch een dubbele meter is, wordt nu niet alleen het verbruik over hoog en laag tarief, maar ook de teruglevering op deze manier verdeelt. en terugleveren is altijd overdag. Dus meestal hoog tarief. Vooralsnog lijkt de saldering nog steeds goed te gaan, maar ik ben nu veel meer afhankelijk van hun administratieve besluiten om tot een goede jaarlijkse saldering te komen. 


.  
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu